18. október 2024
Facebook
piatok, 06 apríl 2018 08:00

Súd vydal zatykač na bývalého brazílskeho prezidenta, nasledovali nepokoje a hospitalizácia

Written by 
Rate this item
(0 votes)

SAO PAULO 6. apríla (WebNoviny.sk) - Brazílsky sudca vydal zatykač na bývalého prezidenta Luiza Inácia Lulu da Silvu. Spravil tak len niekoľko hodín po tom, ako najvyšší federálny súd zamietol politikovu žiadosť o to, aby mohol zostať na slobode, kým sa odvolá voči odsúdeniu z korupcie. Sudca Sergio Moro mu dal 24 hodín na to, aby sa sám prihlásil na polícii v meste Curitiba. Moro uviedol, že dal politikovi takúto možnosť preto, lebo v minulosti bol hlavou krajiny. Niekoľko minút po tom, ako sudca vydal zatykač, sa pred sídlom neziskovej organizácie Lula Institute v Sao Paule strhli nepokoje medzi podporovateľmi a odporcami politika. Jedného z výtržníkov udreli do tváre a počas pádu do neho narazilo auto, pričom ho museli hospitalizovať. Na miesto dorazila aj polícia. Odporúčame:
Súd žiadosti brazílskeho exprezidenta nevyhovel, kandidatúra sa zrejme zmení na väzenie Luiza Inácia Lulu da Silvu usvedčili z korupcie vlani v júli a v januári verdikt potvrdil aj odvolací súd. Traja sudcovia rozhodli, že porušil zákon prijatím úplatku, a dali mu trest odňatia slobody na dvanásť rokov a jeden mesiac. V októbri sa v Brazílii uskutočnia prezidentské voľby. Podľa prieskumov verejnej mienky je da Silva zatiaľ favoritom. Prezidentskú funkciu zastával už v rokoch 2003 až 2010.

Viac k témam: Brazília, Luiz Inacio Lula da Silva, prezident, súd, väzenie
Zdroj: Webnoviny.sk - Súd vydal zatykač na bývalého brazílskeho prezidenta, nasledovali nepokoje a hospitalizácia © SITA Všetky práva vyhradené.

Read 192 times

Media

NULL

Image Gallery

NULL

Reklama

Anketa

Rozmýšľali ste o premiestnení Vašej firmy do daňového raja?

áno, už som tak urobil - 14.3%
áno pripravujem sa na to - 35.7%
nie nerozmýšľal som - 35.7%
nie nerozmýšľal som a ani tak neurobím - 14.3%
The voting for this poll has ended on: september 9, 2013

Partneri projektu

judikaty sita

Ekonomický portál financnik.sk Vám prináša

ginal robinson banner